Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  http://www.regiocanons.nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein

Wat kan HKIJ voor u betekenen

Sinds 1975 verricht de HKIJ onderzoek naar het IJsselsteins cultuurhistorisch erfgoed. Wij verspreiden kennis via
allerlei publicaties en adviseren over de borging van de historische identiteit van IJsselstein. De stichting steunt op
de inzet van donateurs en vrijwillige werkgroepleden.

Ongeacht ervaring, opleiding en leeftijd is iedereen welkom om op zijn of haar interessegebied bij de ‘Kring’ kennis
te vergaren of uit te dragen. Dat kan variëren van ‘gidsen’ door de stad tot het maken van beschrijvingen van de
foto’s uit ons fotoarchief.

De Kring beschikt hiervoor in IJsselstein over een eigen kenniscentrum, gevestigd boven de IJsselsteinse Waag aan
de Benschopperstraat 39. Iedere dinsdagmorgen van 09.30 – 12.00 uur en donderdagavond vanaf 19.30 uur kan men
hier terecht voor een nadere kennismaking of om kennis en ervaring uit te wisselen.


Wat kan u voor de HKIJ betekenen


Vrijwilliger

"Historisch vervlochten met MIJ", opening 1 april

De HKIJ nodigt iedereen uit voor de opening van de tentoonstelling 'Historisch vervlochten met MIJ. IJsselsteins vlechtwerk, van griend tot mand’ in Musem IJsselstein.

Er zijn nog grootouders in de streek die er over kunnen vertellen. Het was hard en zwaar werken in de grienden rond IJsselstein. Je lichaam werd gesloopt en in het ‘schilseizoen’ vlogen de kilo’s er af. Het is een verdwenen wereld die nog zo dichtbij ligt. Dat wat we nu de ‘griendcultuur’ van Ijsselstein noemen, betekende voor diegenen die er in werkten een jaarlijks terugkerende strijd om het bestaan.  

Nieuwe website HKIJ!

Welkom op onze nieuwe website.
Met deze nieuwe website willen we iedereen die nieuwsgierig is naar de historie van ons stadje beter bedienen. Kijk rond  en laat ons weten wat U ervan vindt.

Tip! Breng vooral een bezoek aan onze schatkamer met daarin foto's, video's en binnenkort ook alle uitgaven  (1975 - 2016) van het HKIJ tijdschrift.

Donateursavond HKIJ in september

In september 2017 vindt in de Oude Nicolaaskerk de jaarlijkse donateursavond plaats. Thema dit jaar is Luther, aangezien 500 jaar geleden Maarten Luther zijn 95 stellingen vastspijkerde aan de deur van de slotkerk in Wittenberg. Deze gebeurtenis en de uitwerking hiervan, wordt vaak gezien als het begin van de Reformatie en van wat we nu ‘protestantisme’ […]

Kasteelpark

img

De korenmolen

img

Schuttersgracht

img