Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Woensdag 28 maart was er de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst voor donateurs van de HKIJ,  maar ook voor belangstellenden met interesse voor de geschiedenis van IJsselstein. Tijdens deze avond gingen we met ongeveer 100 belangstellenden in het eerste deel terug tot begin jaren 90 met foto's van de binnenstad uit de collectie Jan Koningen. Na de succesvolle fotoavond mei vorig jaar in het Fulcotheater, waarin zwart-wit foto's uit de jaren 80 werden vergeleken met recente foto's van de zelfde plekken, keken we nu in kleur naar de veranderde binnenstad van IJsselstein. Deze vergelijking bracht enerzijds veel herkenning maar ook verbazing als men zag hoe veel er in 25 jaar tijd is veranderd.

DSC05782klein1DSC05788klein3DSC05787klein2DSC05796klein6DSC05794klein5DSC05789klein4    
     

 Na de pauze nam Bart Rietveld ons mee in de geschiedenis van het begraven waarin dit onderwerp na een algemene inleiding werd toegespitst op begraven in IJsselstein en in het bijzonder op de begraafplaats Eiteren, de eerste gemeentelijke begraafplaats die in 1829 in gebruik is genomen. Als HKIJ hebben we een rapport over de situatie van deze monumentale begraafplaats aangeboden aan de gemeente en naar verwachting zal in de loop van dit jaar de restauratie van de oude grafmonumenten ter hand worden genomen.  Mooi is ook dat de HKIJ op deze avond er weer een groot aantal nieuwe donateurs bij heeft gekregen.