Over Oud IJsselstein

De geschiedenis van IJsselstein is vanaf haar ontstaan in de 13e eeuw nauw verbonden geweest met die van haar bestuurders. Een verbondenheid die de vestingstad in de eerste eeuwen menigmaal duur is komen te staan. Tot aan 1511 is om het IJsselsteinse bezit veel gevochten waarbij tweemaal de stad is verwoest.

Het is Gijsbrecht van Amstel (neef van de roemruchte Gijsbrecht) die in 1279 het gebied van het latere IJsselstein in leen krijgt van de Utrechtse bisschop.

Conflicten
Vanuit het dan al bestaande kasteel aan de Hollandse IJssel (waarschijnlijk gebouwd door zijn vader Arnoud) sticht hij de stad.
Hij krijgt echter spoedig te maken met de conflicten tussen Holland en Utrecht en het gebied van IJsselstein dat op de grens ligt van de twee gewesten krijgt het zwaar te verduren.

1297
Als in 1297 Gijsbrecht gevraagd wordt om het kasteel ter beschikking te stellen van Holland weigert hij dit waarna het kasteel een jaar lang belegerd wordt door Hollandse legers.
Na de overgave verdwijnt Gijsbrecht van het toneel maar in 1304 krijgt hij al zijn rechten op het gebied terug. Onder zijn bestuur ontplooit de stad zich met rasse schreden.

Met de buurtschappen Benschop en Noord-Polsbroek, welke ook in het bezit van de Van Amstels zijn, wordt omstreeks 1346 een schoutambt gesticht dat tot aan 1795 de Baronie van IJsselstein vormt.

Verwoest
Omstreeks 1377 overlijdt de laatste telg van IJsselsteinse Van Amstels. Met de dood van Gijsbrechts kleindochter, Gyotte van IJsselstein, gaat IJsselstein over in het bezit van haar zoon, Arnold van Egmond.

Met de Van Egmonds breken voor IJsselstein goede en slechte tijden aan. Onder het bestuur van Arnold wordt de bouw van de stad voortgezet maar politieke capriolen van zijn opvolgers hebben IJsselstein veel leed gebracht. Zo wordt de stad in 1417 door Utrecht geheel verwoest en ook in 1466 ondergaat de stad hetzelfde lot.

Vrede
Met de getekende vrede van 1511 tussen IJsselstein en Utrecht breken rustiger tijden aan en op de oude Nicolaaskerk na zijn alle monumenten in de stad van na deze periode. In 1551 gaat IJsselstein, door het huwelijk van Anna van Buuren (dochter van Floris van Egmond) met van Oranje over op het huis van Oranje-Nassau en tot vandaag is onze vorstin titulair Baronesse van IJsselstein.Terug

Fotocollectie IJsselstein

bezoek_collectiebank

Klik op de afbeelding om de collectiebank te bezoeken; zoek naar de mooiste foto of foto's van IJsselstein.

Webcam IJsselstein Benschopperstraat

bekijk_ijsselstein_live

Bekijk hier live het stadsplein van IJsselstein (druk op F5 om het beeld te verversen)

Donateur worden

Doneer

Voor slechts €15,00 per jaar bent u donateur van de Historische Kring IJsselstein