Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coördinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriënterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

De krantenbank van het RHC is onlangs flink uitgebreid! Zo zijn er drie titels, met als verspreidingsgebied IJsselstein en (de gemeente) Lopik, toegevoegd aan onze online krantencollectie. Het gaat om Zenderstreeknieuws, Zenderstadnieuws en De IJsselsteiner. Gezamenlijk bestrijken deze nieuwe bijdragen de periode 1958-1995. Het digitaliseren van de kranten is tot stand gekomen in samenwerking met de Historische Kring IJsselstein en dankzij een financiële bijdrage van de Stichting Roest Crollius Fonds.

De kranten zijn nu te raadplegen via onze krantenbank. Via de filter Collectie kunt u zoeken binnen een of meerdere van deze kranten. Om vervolgens een chronologisch overzicht te krijgen, gebruik, onder het kopje Sorteren, de filters Periode, Oplopend en druk ten slotte op het verversknopje ernaast.

Voor meer informatie over Zenderstreeknieuws, Zenderstadnieuws en De IJsselsteiner en wat er precies beschikbaar wordt gemaakt op onze website, zie de volgende overzichtspagina’s:

De IJsselsteiner, 1979-1987
Zenderstadnieuws, 1958-1965
Zenderstreeknieuws, 1973-1995

 

Zenderstreeknieuws 1973 10 31 00009StadsmuurbijNocolaasschool

 

Artikel uit Het Zenderstreeknieuws van 31 oktober 1973