Menu

De Canon van IJsselstein

In navolging van de nationale canon, presenteert de HKIJ de Canon van IJsselstein. Hierin wordt voor een breed publiek de geschiedenis van IJsselstein chronologisch en thematisch in vensters weergegeven.

De Canon is tot stand gekomen door negen auteurs, van wie HKIJ-werkgroepleden Charles Burghard en Tobias van Dijk voor de coƶrdinatie van het geheel hebben gezorgd.

Eind 2013 is  de Canon van IJsselstein digitaal verschenen als een onderdeel van de al bestaande Canon van Utrecht Zuidwest, en de Canon is toegankelijk via  https://www.entoen.nu/nl/utrecht/regio-zuidwest/ijsselstein


IJsselsteinse historie zoekt vrijwilligers!

Al ruim 45 jaar staat de HKIJ voor behoud en bescherming van de cultuurhistorie van IJsselstein. We zijn een belangrijke vraagbaak-  en kenniscentrum als het gaat om historische gegevens en wetenwaardigheden. We maken niet alleen de oude, maar ook de eigentijdse geschiedenis en tradities zichtbaar. Zo dragen we bij aan de identiteit van IJsselstein.

Dat kan niet zonder het werk van de vrijwilligers, die zich met liefde en enthousiasme bezighouden met onze geschiedenis. 

Nieuwsgierigheid en bevlogenheid zijn de pijlers waarop men zich inzet voor de HKIJ. En dat is waar we naar op zoek zijn. Vrijwilligers die vanuit interesse hun vaardigheden willen inzetten. Specifieke kennis van onze geschiedenis wordt niet gevraagd, wel inzet en enthousiasme!

Wat kunt u doen voor de HKIJ: meewerken aan beschrijvingen van onze beeldbankfoto's; waagmeester en/of stadsgids worden; organiseren thema-avonden en excursies; aandragen en uitwerken onderwerpen voor publicaties; onderzoeken van de persoonlijke levensgeschiedenis in IJsselstein, archiefbeheer, volgen van de Gemeente IJsselstein waar het gaat om cultuurhistorische beleidszaken; ict en websitebeheer; gebruik sociale media tbv de HKIJ enzovoorts!!! Heeft u zelf een leuk idee, laat het ons weten.

Wilt u meer weten, stuur een bericht aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of of loop een keer binnen tijdens onze reguliere openingstijden (maandagmiddag van 14 tot 16 uur, dinsdagmorgen van 10 tot 12 uur en op donderdagavond van 20 tot 21.30 uur) en dan nodigen we u uit voor een oriĆ«nterend gesprek om te kijken of we wat voor elkaar kunnen betekenen.

 

Dat was de titel van de presentatie in het Zendstation in Lopikerkapel georganiseerd door de Historische Kring IJsselstein. Woensdag 9 november zijn ongeveer 140 belangstellenden door Bart Rietveld meegenomen in het verhaal over het gebied van de zenders, dat begon in de dertiger jaren van de vorige eeuw en vandaag de dag alleen nog zichtbaar is in de Gerbrandytoren. Voor de Historische Kring was dit de tweede keer dat de Zenders uitgebreid onder de aandacht werden gebracht. De eerste keer was in oktober 2019 en die avond vond toen plaats in het voormalige Wereldomroepgebouw aan de Merkelbachlaan in de wijk Zenderpark. Omdat we die avond veel belangstellenden geen plaats konden bieden werd een tweede avond gepland in april 2020, die echter door Corona in het water viel. Pas 2 jaar later konden we op herhaling en nu in het voormalige Omroep Zender gebouw van Nozema in Lopikerkapel. We kijken terug op een geslaagde avond gelet op de vele positieve reactie direct op de avond zelf en ook nog in de dagen daarna. Veel van de aanwezigen hebben ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid een kijkje te nemen bij de expositie van het voor het eerst weer geopende Omroep Zender Museum en van de gelegenheid om middels een rondleiding het eind jaren dertig gebouwde complex te ontdekken.
Meer weten en bekijken: https://www.omroepzendermuseum.nl/

 

Wilt u de de lezing bekijken of terugkijken klik dan hier!

 

Zenderparklezingbeeldwebsite